Aki már elmúlt 40 vagy 50 éves, tapasztalhatja, hogy a látása is romlik, a szem is öregszik. Ez természetes folyamat, hiszen minden szervünk, az egész szervezetünk részese az öregedési folyamatoknak. Vannak azonban olyan betegségek, melyek kialakulása az életkor előrehaladtával nem törvényszerű. Ilyen a makula-degeneráció, ami miatt az időskori vakság is kialakulhat.
A betegség oka a sárgafolt (a retina éleslátásért felelős területe) vérellátásának fokozatos megszűnése. A betegség kezdetekor még nem tapasztalhatjuk, hogy romlik a látásunk, de az erek elzáródása már kimutatható. Mit tehetünk ellene?
Mint minden esetben a fő tanács: éljünk egészségesen! Ne dohányozzunk, és figyeljünk arra, hogy milyen étrendet részesítünk előnyben. Fogyasszunk vitaminban gazdag ételeket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavak fogyasztásáról sem. Ha kedveljük a halat, akkor leginkább lazacot, makrélát, szardíniát együnk, mert ezek omega-3-ban gazdagok. De csipegethetünk olajos magvakat, dióféléket is, valamint a tejet, tejtermékeket és a tojást is előnyben részesíthetjük. Nagyon sokan azonban így sem veszünk magunkhoz elegendő omega-3-at, így jó megoldás az étrend-kiegészítők fogyasztása. A svéd Zinzino halolajai prémium minőségű, természetes alapanyagokból és ellenőrzött halgazdálkodásból származó halat tartalmaznak, amelyet olívaolajjal és D-vitaminnal is kiegészítettek.
Mi a kapcsolat az omega-3 zsírsav és az időskori vakság között?
Több ezer résztvevő bevonásával kutatók megállapították, hogy akik rendszeresen, legalább heti egy alkalommal zsíros húsú, hideg vízi halat fogyasztottak, 31%-kal kevesebbszer fordult elő ez a betegség. Ez a szám 35%-ra emelkedett, ha legalább heti kétszeri volt a halfogyasztás.
A makréla, szardínia, szardella halak omega-3 zsírsavban gazdagok. Az már bizonyított tény, hogy az omega-3 zsírsav gyulladáscsökkentő hatású, így valószínűsíthetően ez a tulajdonsága védi a szemet is. Több országban is végeztek ilyen jellegű kutatásokat, és hasonló eredményre jutottak. A gyulladáscsökkentő hatása mellett az omega-3 védi a szív-érrendszert is, így a szemünkben lévő kapillárisokra is jó hatással van.
Mit kell tehát tennünk, hogy látásunk minőségét sokáig megőrizhessük? Együnk minél több tengeri halat, fogyasszunk omega-3-ban gazdag dió- és mogyoróféléket, lenmagot. De választhatjuk a jó minőségű, omega-3 zsírsavat tartalmazó étrend-kiegészítőket, melyek fogyasztása praktikus, könnyen nyomon tudjuk követni, hogy tényleg bevettük-e a napi adagunkat. A Zinzino halolajai közül mindenki megtalálhatja a számára legtökéletesebbet, hiszen többféle ízesítésben, vízben elkeverhető, kapszulás és vegán változatban is kapható.
Ne feledjük: az ember vizuális, a legtöbb információt a látása alapján gyűjti be. Vigyázzunk szemünk és hozzátartozóink szemének egészségére!