Skip to main content

A Skandináv egészség 3+1 alapvető eleme – az egyensúly fontossága

Sokat halljuk és szinte már közhely számba megy, hogy az északi, Skandináv emberek sokkal egészségesebbek az európai átlagnál. Ez a statisztikákban is tettenérhető. Jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozások és a krónikus betegségben szenvedők száma, mint az európai átlag. 

Azt már kevesebben tudják, hogy ez valójában minek köszönhető. A Skandináv emberek alapvetően sokkal szorgalmasabbak az európai átlagnál. Ezt sokan a hűvösebb éghajlatnak tudják be, de természetesen ehhez hozzájön a fegyelmezettség és a következetesség kultúrája. Tehát nem elég tudni, hogy mit kell tennünk egészségünk megőrzéséért, a sikerhez elengedhetetlen a folyamatos figyelem és a kitartó cselekvés. 

Skandináv egészség alapvetően 3+1 elemre és azok egyensúlyának következetes, élethosszig tartó betartásának köszönhető. Ebben a fejezetben röviden, de érthetően mutatjuk be az egyensúly összetevőit és fontosságukat az alkalmazott táplálkozástudomány megállapításait is szem előtt tartva. 

A Skandináv egészség 3+1 eleme a mozgás, az étkezés és a tápanyagok helyes bevitele, valamint a rekreáció, azaz a pihentető alvás. A Skandináv egészség titka pedig ezen elemek folyamatos egyensúlyban tartása. 

A Skandináv egészség 3+1 titka

Mozgás

Tudományos tény, hogy az ember mozgásra termett. Eszerint általános jólétünkhöz, boldogságunkhoz és energiaszintünk magasan tartásához elengedhetetlen a rendszeres mozgás. Ezt pár évtizede még mindenki természetesnek vette, hiszen az emberek nagy többsége fizikai munkát végzett, gyalog vagy biciklivel közlekedett szinte mindenhova, a gyerekek pedig – jobb híján – az udvaron szaladgáltak. Ez a rendszer mára teljesen felborult. Ahova csak lehet oda autóval vagy tömegközlekedéssel megyünk, rengetegen végzünk ülőmunkát és ”soha nincs időnk” mozogni.  

A mozgás hiánya valójában csak két egyszerű dologra vezethető vissza, és ez az amiben a Skandináv emberek sokkal jobbak az átlagnál. Egyrészről a helytelen napi rutin kialakítására és a saját magunknak gyártott kifogásokra,  másfelől egy rossz pszichológiai beidegződés is felelős a mozgáshiányért. Mikor a sportra, mozgásra terelődik a figyelmünk hajlamosak vagyunk túl nagyot gondolni, túldimenzionálni a sportot és hamar meggyőzzük magunkat, hogy ez nekünk úgysem menne, túl sok vagy túlságosan megterhelő. Nézzük, mit tehetünk ez ellen, mi a megoldás arra, hogy rávegyük magunkat a rendszeres mozgásra.

Először is fel kell ismernünk és szembe kell nézni a saját magunknak gyártott kifogásokkal. Ugye ismerősek ezek: “Mozognék én, de nincs időm, túl sokat dolgozom, sok a tennivaló a háztartásban is”, “Persze nekik könnyű, mert még fiatalok…” vagy a klasszikus “Majd hétfőtől elkezdem…”, esetleg a “Túl macerás edzőterembe menni, a sport túl sok időt vesz igénybe”. Ha már felismertük, hogy ezek csak kifogások, úgy olyan rutint kell kialakítanunk és beépíteni szokás rendszerünkbe, melyek teljesen megfelelnek lehetőségeinknek és életkorunkak. 

Egyszerű tény, hogy minden helyzetben és életkorban igenis van lehetőség mozogni, és a mozgás nem egyenlő a napi több órás sporttal. 

Mindössze napi 30-60 perc mozgással olyan mértékben javíthatjuk közérzetünket és egészségi állapotunkat, melyet elképzelni se tudtunk előtte. Energiaszintünk és pszichénk helyreáll. Testünk sokkal erősebb regenerációs, fiziológiai képességekkel fog rendelkezni.  

Gondoljon csak bele egy napjába és nézze meg alaposan, hogy mire fordítja idejét. Hamar rá fog jönni, hogy mozgás helyett simán eltölt egy órát kedvenc sorozata megnézésével, több órát telefonja nyomogatásával vagy bármi olyan tevékenységgel melyekre azt gondolja, hogy az Önnek jár. Belátható, hogy a napi 30 perc olyan idő, melyet bárki könnyedén beépíthet napi rutinjába, azonban ehhez tervezni és cselekedni kell. 

A másik fontos, hogy megértsük a mozgás nem csak több órás intenzív sportolás lehet. Óriási lépést tehetünk előre, ha csak minden nap beiktatunk egy hosszú sétát, néhány alapvető és kornak megfelelő tornagyakorlatot vagy akár hetente egy pár hossz úszást. 

Fontos, hogy ne másokat akarjunk követni, hanem saját egyéni körülményeinknek és képességeinknek megfelelően válasszunk mozgást. Tervezzük meg, hogyan illeszthető be a ”mozgás idő” a napunkba és haladjunk lépésről lépésre. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy egyszerre akarnak radikális változást elérni, azonban pár nap után feladják nagy tervüket. A fokozatosság elengedhetetlen. Haladjunk napról-napra, hétről-hétre. Kezdjük kicsiben, csak napi 10 perccel és tűzzük ki a havi célunkat. Soha nem szabad egyszerre akarni bekapni a “medvét”, mert az biztosan egyenlő a bukással, a csalódással és a régi szokásokhoz való visszatéréssel. 

Étkezés

Mindannyian hallottuk már, hogy a Skandinávok egészségesebben étkeznek, mert sokkal több halat és tengeri ételt fogyasztanak, mint az átlag európaiak. Ez így is van, azonban semmi nem zárja ki, hogy ezt mi is megtegyük. 

Mielőtt erről bővebben beszélnénk, nézzük meg, hogy mekkora problémát is jelent a modern korban az egészségtelen étkezés és a túlfogyasztás. 

Csak a különböző fogyókúrás szerekre – melyek hosszú távon hatástalanok – annyi pénzt költünk a fejlett országokban, hogy abból teljesen felszámolható lenne a szegénység a világban. Furcsa módon még mindig hajlamosak vagyunk elhinni, hogy csupán egy-egy fogyókúrás készítménytől, minden más rossz szokásunk megváltoztatása nélkül, képesek vagyunk visszanyerni ideális testsúlyunkat. Pedig ez egy olyan tévhit, amit csak a remek marketing szakemberek és a magas költségvetésű reklámok miatt tudunk magunkénak. 

A másik probléma a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztásában, az alacsony minőségben, valamint a rohanó világ rendszertelen étkezési szokásaiban keresendő. Ezek együttesen felelősek számos krónikus betegség kialakulásáért. Mindenki ismeri a mondást: “Azzá leszel, amit megeszel.” 

A helytelen étkezés nagyban hozzájárul szervezetünk természetes kémiai egyensúlyának felborulásához. Tehát vagy változtatunk étkezési szokásainkon, vagy számolnunk kell annak hosszú távú negatív hatásaival. Az első és az egyik legveszélyesebb ezek közül természetesen a túlsúly és annak negatív “szövődményei”, mint a magas vérnyomás és koleszterinszint, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a szervezetünkben kialakuló sejtgyulladások. 

Rohanó világunkban valós kihívást okoz, hogy egészségesen étkezzünk. Bizonyára az olvasó is sokszor nekifutott már különböző diétáknak, azonban vagy feladta azokat vagy csak egyszerűen hatástalannak bizonyultak. 

Első körben itt is muszáj tisztázni, hogy az egészséges étkezés igenis rajtunk múlik, mi pedig hajlamosak vagyunk ezt túlmisztifikálni. Gyakran beleesünk abba a hibába, hogy radikális változásokat eszközölünk, szigorú diétába kezdünk, melyeket csalódottan hagyunk abba. Legfontosabb tanácsunk, hogy lépésről-lépésre, apró változtatásokkal haladjunk étkezési szokásaink megreformálásában. 

Kezdjük azzal, hogy megtervezzük és rendszert viszünk étkezésünkbe. Ez mindennek az alapja. Ha képesek vagyunk elérni, hogy minden nap közel hasonló időben étkezzünk és a napi 3 fő étkezést, 3 kiadósabb és 2 kisebb étkezésre osszuk fel, akkor a probléma nagy részét már kezeltük is. Figyeljünk rá, hogy a bevitt tápanyagok mennyisége legyen egyenes arányban napi mozgás és kalória égető tevékenységünkkel. Tehát, ha keveset mozgunk, akkor együnk kisebb adagokat. Soha ne együnk annyit, hogy teljes teltségérzetet érezzünk, mert akkor emésztésünk rengeteg energiát igényel, így csökken energiaszintünk és fáradékonyak leszünk. Míg megfelelő mennyiségű többszöri étkezés esetén a szervezetünk energiaháztartása egyensúlyban marad, nem lesz megterhelve a nagy mennyiségű étel feldolgozásával.

Kiemelten fontos az étkezésünk minősége is. Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt és szenteljünk elég időt étkezésünk megtervezésére. A legnagyobb veszély, hogy impulzív fogyasztunk termékeket. Tehát megvárjuk, hogy nagyon éhesek legyünk, akkor pedig összeeszünk mindent, ami a lehető leggyorsabban a rendelkezésünkre áll. Tipikus McDonald’s szindróma…  

A változatos és tápanyagokban gazdag étkezés tehát nem pénz, hanem inkább idő függvénye. Nincs általános érvényű megoldás, mely mindenkinek megfelel, fontos tehát, hogy saját életvitelünknek és körülményeinknek megfelelően tudjuk kialakítani napi étkezési rutinunkat. 

Tápanyagok

Sajnos még szigorú diétával és az étkezésre való odafigyeléssel sem tudjuk bevinni az összes tápanyagot, amelyre szervezetünknek szüksége van. Ez köszönhető a mai zöldségek és gyümölcsök vitamin tartalmánk is (melyek a kamionban érnek még szállítás során). Továbbá azt is tudnunk kell, hogy az egyes nyomelemek milyen kölcsönhatásban vannak egymással, milyen módon segítik vagy éppen hátráltatják egymás hatását. 

Az alkalmazott táplálkozástudomány adta holisztikus szemlélet segít megérteni a tápanyagok fontosságát és a helyes bevitelük módját.

Dr. Paul Clayton szerint a legfontosabb cél a szervezetünkben lévő gyulladások felszámolása és testünk egyensúlyának heyreállítása. Ezen belül is különösen fontos az omega-6:3 egyensúly visszaállítása. 

100 évvel ezelőtt az omega-6:3 arány 2:1-hez volt, manapság 15:1-50:1-hez is lehet, ami rendkívül eltorzult arány. Régen 10x annyi polifenolt vittek be az emberek a táplálkozás utján, ami szintén megóvta őket a gyulladástól. Ma azt sem tudjuk mi az a polifenol. Régen az emberek védve voltak a gyulladástól, ma védtelenek vagyunk. Minden hirtelen, magas hőmérsékleten sütött élelmiszer (gyorsétel) karcinogént tartalmaz. Ezeket normál működés mellett úgy tudja lebontani a szervezet, ha sok zöldséget fogyasztunk. A zöldségek enzimjei semlegesítik ezeket a karcinogén anyagokat és kisöprik a szervezetből. De nem ez történik. A gyors ételekkel, melyek a grillen sütött és olajsütőben kisütött ételek, rengeteg karcinogént tartalmaznak, viszont azáltal, hogy zöldséget egyáltalán vagy szinte alig fogyasztunk, így ezek felhalmozódnak a szervezetünkben krónikus gyulladást okozva, melyek a degeneratív megbetegedéseket hozzák magukkal.

Mindezek miatt kritikusan fontos, hogy a megfelelő készítmények használatával segítsük szervezetünket az omega-6:3 egyensúly helyreállításában és ezáltal a szervezetünkben lévő gyulladások felszámolásában. 

A jelenleg elérhető omega-3 készítmények döntő többségének a hiányossága éppen a fent említett polifenol. A polifenol nélkül lehetetlen az egyensúly helyreállítása és a krónikus gyulladások felszámolása. 

Az omega-6:3 egyensúly helyreállítása során a polifenolok megnyitják a sejtmembránokat és elősegítik a lerakódott káros anyagok távozását. Fontos azonban, hogy megfelelő vitaminokkal pótoljuk a hiányzó elemeket, melyek segítik a sejtek regeneratív funkcióját, erősítik az immunrendszert és ezáltal a szervezet ellenállási és öngyógyító képességét. 

Szintén kiemelt fontosságú a megfelelő mennyiségű és minőségű rostok bevitele. A jó baktériumok elengedhetetlenek. Védik a bélrendszert, segítik az emésztési folyamatokat, serkentik a bélmozgást, segítenek kipucolni a kórokozó “rossz” baktériumokat, amik nem értünk, hanem fertőzéseket, betegségeket okozva ellenünk dolgoznak a szervezeten belül. Tehát a jó baktériumokat védeni, óvni kell. A normál flóra harmóniájának felborulásának kellemetlen következményei lehetnek: például hasmenés és az immunrendszer gyengülése. A sérült bélflóra ugyanis nemcsak az emésztésre van hatással, hanem immunrendszerünkre is. 

A megfelelő tápanyagok bevitelének tehát kiemelt jelentősége van. Törekedjünk rá, hogy a megfelelő kiegészítőket használva megadjuk szervezetünknek a hiányzó nyomelemeket. 

Pihenés

Az emberi test egyik legfontosabb igénye az alvás. Ha jobban belegondolunk életünk egyharmadát átalusszuk és ez nem véletlenül van így. Alvás közben az agyunk tudatos, kreatív része pihen, míg tudatalattink folyamatosan dolgozik. Feldolgozza a napi információkat és levezényli a testünkben zajló regeneratív folyamatokat. Az ideális alvási mennyiséget 8 órában jelölik meg, azonban ez életkor, nem és életvitel tükrében jelentősen változhat. 

Az egészséges és teljes élet esszenciája tehát, hogy megfelelő mennyiségű időt és megfelelő minőségben tudjunk aludni. A modern kor okozta pszichoszomatikus betegségek, a stressz és a depresszió negatív hatással vannak az alvási képességre. Az alvászavarok okozta kipihentség hiánya pedig kihat egész életünkre és képes egy olyan negatív spirált kialakítani, melyből egy idő után nagyon nehéz kikeveredni, hiszen a kevesebb alvás fokozza a stresszérzetet, mely még kevesebb alvást eredményez. Ha már Önnek is volt olyan időszak az életében, amikor alvás problémái voltak, akkor pontosan tudja mennyire megviseli a szervezetet és rányomja bélyegét a mindennapokra.

A minőségi alvás a kor előrehaladtával csökken. Ennek oka a tudomány jelenlegi álláspontja szerint, hogy a korral lassan pusztulnak az agyban az alvást szabályozó idegsejtek és idegi áramkörök, ennek folytán egyre csökken az ún. nem-REM alvás mennyisége.

Az alvászavar vagy súlyosabb esetben inszomnia kiváltó okai szerteágazóak lehetnek, de általánosságban elmondható, hogy a fentebb kifejtett mozgás, étkezés és tápanyagbevitel hármasának kiemelt hatása van alvásunk minőségére. Egy olyan szervezet, mely nem kapja meg a minimális terhelést mozgás formájában és rossz időzítéssel rossz tápanyagot kényszerül feldolgozni, nehezebben tudja előállítani azokat az anyagokat (melatonin), melyek az elalvást segítik és ezáltal csökken a regenerálódásra fordított idő is. 

Fentiekből következi, hogy az alvás a test és szellem regenerációjának, megújuló képességének és a megfelelő ébrenléti energiaszint elérésének legfontosabb forrása és szoros összefüggésben van életvitelünk minőségével. 

Mit tehetünk még a minőségi alvás eléréséhez a megfelelő mozgás és táplálkozás mellett? Mindenek előtt szűrjük ki az alvást negatívan befolyásoló hatásokat. Például késő délutáni órákban ne fogyasszunk kávét és ne igyunk alkoholt. 

A krónikus alváshiányt leghatásosabban napi rutinunk kialakításával és rendszeres betartásával tudjuk elkerülni. Ha a krónikus alváshiány már kialakult akkor figyeljünk rá, hogy kerüljük a mesterséges készítményeket, mint például a nyugtatókat vagy altatókat. Hisz ezek gyorsan függőséget okoznak, valamint óriási kockázatot jelentenek azáltal, hogy csak szedálják agyunkat, az eredeti alvásminta helyreállításában egyáltalán nem segítenek. 

Szükség esetén olyan természetes alapanyagokban gazdag kiegészítőket használjunk, melyek természetes módon hatnak az agyműködésre és segítenek visszaállítani a természetes alvási ciklusokat. A természetes anyagok közül kiemelkedik a sáfrány, számos pozitív élettani, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és alvás segítő hatásának köszönhetően. Fontos a megfelelő mennyiségű jód, B- és C-vitamin bevitele is. Azonban nem győzzük hangsúlyozni, hogy alvásunk minősége alapvetően életmódunktól függ és az ebben a fejezetben felsorolt 3 elem összhatásának eredménye! 

Láthatjuk tehát, hogy az egészséges életmód alapvetően mindannyiunk vele született tulajdonsága, a probléma csupán az, hogy rohanó világunkban egyre kevesebb figyelmet fordítunk saját magunkra és ezáltal helytelen szokásokat veszünk föl. Ezen rossz szokásaink megváltoztatásában és testünk egyensúlyának visszaállításában segít az egyedülálló Skandináv egészségprogram, mely több ezer elégedett és gyógyult ember példáján keresztül bizonyítja, hogy a közösségi erő és a helyes tápanyag bevitel csodát okoz életminőségünkben. 

Hozzászólás