Hoztunk nektek 3 roppant egyszerű tavaszi saláta receptet, ha valami könnyed finomságra vágytok. Ezekkel a csábító falatokkal pedig nemcsak egy étkezést tudhattok le, de gondoskodhattok napi antioxidáns, polifenol és Omega-3 beviteletekről is. Három receptünket a tavasz frissítő szelleme, pezsdítő élményei és színes világa ihlette.
Ezért fontos salátát fogyasztanod
Mielőtt jönnének a receptek, mondunk 3 érvet a saláta fogyasztás mellett. A legtöbb saláta főbb alapanyagait a zöldségek és az olívaolaj jelentik. Előbbiek magas rosttartalma segíti az emésztést, pucolja bélfalainkat és mindent összevetve hozzájárul anyagcserénk helyes működéséhez. Az extraszűz olívaolajnak kifejezetten magas a polifenol tartalma. A polifenol a növények, zöldségek, gyümölcsök szín- és illatanyagáról gondoskodik.
Az emberi szervezet számára a polifenolok olyan bioaktív vegyületeket jelentenek, amelyek antivirális hatásúak, így támogatják immunrendszerünket. Ezen felül ez az értékes mikrotápanyag védi szervezetünket az ultraibolya sugárzással és a patogénekkel szemben is. Erős antioxidánsként segíti szervezetünket az oxidatív stresz leküzdésében, illetve a harcban a stressz és a káros szenvedélyek által felszabadított szabadgyökökkel szemben.
Természetesen a felsoroltak mellett a különböző salátakeverékek fogyasztásával gondoskodhatunk vitamin-bevitelünkről is, ami kifejezetten fontos tavasszal, az immunerősítés részeként. Az A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamin fontossága felértékelődik a tél végén, amikor a magyar emberek nagy százalákának kiürül vitamin készlete. Ezért vagyunk még a téli vírusidőszaknál is fogékonyabbak a fertőzésekre a tavasz derekán.
Összegezve ezért fontos, hogy kövesd egyszerű tavaszi saláta receptjeinket:
- Gondoskodhatsz rostbeviteledről
- Könnyebben felveheted a harcot a szabadgyökökkel
- Természetesen pótolhatod vitamin készletedet
Ne is pazaroljuk tovább a szót, jöjjön első egyszerű tavaszi saláta receptünk.
Egyszerű tavaszi saláta recept cékla-imádóknak
Ezekre lesz szükséged egy adag elkészítéshez:
- 1 fej cékla
- 1 db alma
- só és bors
- 25 dkg sajtkrém
- R.E.V.O.O extraszűz olívaolaj
- 1 szál újhagyma
Nyers célka helyett használhatsz savanyítottat is. Első lépésként csepegtesd le a céklát, ha az ecetes mellett döntesz, majd hámozd meg és magozd ki az almát. Vékonyan csíkozd fel a céklát és nagy lukú reszelőn reszeld le az almát. Keverd őket össze és add hozzá a sót, borsot tetszés szerint, illetve a sajtkrémet és egy kanál extraszűz olívaolajat. Ha alaposan elkeverted a salátádat, akkor mehet a hűtőbe egy olyan 30 percre, hogy jobban összeérjenek benne az ízek. Fogyaszd szénhidrát csökkentett pirítóssal és díszítsd a kenyérre kent céklasalátát újhagymával, zöldfűszerekkel, esetleg célkacsírával.
Tavaszi saláta recept egy kis eperrel megbolondítva
Ezekre lesz szükséged egy kiadós adag elkészítéshez:
- pár darab fürjtojás
- 10 dkg eper
- 2 evőkanál R.E.V.O.O extraszűz olívaolaj
- fél citrom
- só és bors
- tetszés szerinti mennyiségben rukkola
Főzd a fürjtojásokat keményre, majd hámozd meg és vágd őket félbe. Alaposan mosd meg a földiepret, a citromot és a rukkolát. Utóbbi csípkedd kisebb darabokra, hogy könnyebb legyen fogyasztani. A megtisztított epret vágd félbe vagy negyedeld, esetleg kockázd fel. Egy tálban keverd össze a rukkolát és az epret a R.E.V.O.O extraszűz olívaolajjal, majd sózd, borsozd meg és reszeld rá egy fél citrom héját. Ha szereted a citrusos ízvilágot, akkor egy kicsit bele is facsarhatsz a keverékedbe a citromból. Tálaláskor add hozzá a kis tojásokat és fogyaszd egészséggel.
Egyszerű tavaszi saláta recept, ha valami laktatóbbra vágysz
Erre lesz szükséged az elkészítéshez:
- 25 dkg szénhidrátcsökkentett tészta
- 25 dkg koktélparadicsom
- egy kisebb darab lazac törzs
- bébi spenót
- 1 kisebb üveg olívabogyó
- 4 ek. R.E.V.O.O extraszűz olívaolaj
- só és bors
- 1 gerezd fokhagyma
Először is főzd ki a tésztát sós vízben a csomagoláson található utasítás szerint. Egy serpenyőben készítsd el ízlés szerint a lazacod egy kis bébi spenóttal, és mindenképp ügyelj rá, hogy puha legyen, mert össze kell törnöd. Egy tálba keverd el az olajbogyót és a félbe vágott koktélparadicsomokat, majd törd rá a fokhagymád és keverd össze az extraszűz R.E.V.O.O olívaolajoddal. Kicsit sózd és borsozd, majd keverd el benne a lazac darabkáidat. Picit hagyd állni, hogy összeérjenek az ízek, végül keverd össze a tésztával és kész is ez a az egyszerű tavaszi saláta recept, ami akár kiválthat egy főétkezést is.
Reméljük, hogy tetszettek receptjeink. További ötletekért ne felejtsd el elmenteni oldalunkat a könyvjelzőid közt böngésződben a kis csillagra kattintva. A Zinzino javasolt termékét az alábbi linken találod meg: