A zsírsavak felszívódása már a szájüregben megkezdődik. Ismerd meg a telítetlen zsírsavak útját szervezetünkben és segítsd az Omega-3 felszívódását tippjeinkkel.
A telítetlen zsírsavak fontossága az emberi szervezet számára vitathatatlan. Nélkülözhetetlenek anyagcserénk helyes működése és szervezetünk strukturális felépítése szempontjából egyaránt.
Hogyan utaznak a zsírsavak a szervezetünkben?
Az anyagcserénél és testünk felépítésénél nem fejeződött be a zsírsavak szerepe. A zsírok vízoldhatatlanságuk miatt fehérjékkel/proteinekkel közlekednek szervezetünkben. Az így kialakult kis zsírszállító vegyületcsoportok lipidekből és fehérjékből állnak. A zsírok vérünkből első sorban májunkba, végül pedig zsírszöveteinkbe és izomszöveteinkbe jutnak.
Mi a zsírok feladata szervezetünkben?
A zsírok legfőbb feladata az energiatárolás és az energiaszükséglet megfelelő mobilizálása. A zsírokat szervezetünk oda csoportosítja, ahol éppen szükség van rá. Egy gramm zsírban nagyjából dupla energia van, mint az azonos mennyiségű szénhidrátban vagy fehérjében. A zsíroknak számos kulcsfontosságú szerepe van, a koleszterin tárolásától, a zsíroldékony vitaminok feldolgozásán át, egészen az éhségszint szabályozásáig.
Az Omega-3 fontos szerepet tölt be fizikai és lelki egészségünk szempontjából is. Védi agyunkat, szívünket, szemeinket, emellett segíti emésztésünket, anyagcserénket és erősíti szerveinket. Éppen ezért kell nagy hangsúlyt fektetnünk Omega-3 bevitelünkre és az EPA-ban, DHA-ban gazdag táplálkozásra, kortól, nemtől és fizikai állapottól függetlenül.
Miért fontos, hogy rendben menjen végbe az Omega-3 felszívódása?
Az Omega-3 felszívódására azért fontos nagy hangsúlyt fektetnünk, hogy az Omega-3 betölthesse fontos szerepeit. Jótékony hatásait csak úgy képes betölteni ez a telítetlen zsírsav, ha jól oldódik és a megfelelő helyre kerül.
A telítetlen zsírsavak felszívódása már a szájüregben megkezdődik, majd az epesavakkal folytatódik, amelyek ugye emulgálják a zsírokat szervezetünkben. A zsírok tényleges emésztésére a vékonybélben kerül sor, míg a trigliceridek emésztéséről a hasnyálmirigy-lipáz gondoskodik. A bélhámsejtjeinkbe került zsírsavak szépen átalakulnak fajspecifikus zsírsavvá, amely utána megkezdheti útját a szervezetben, hogy megvalósuljon ténylegesen a telítetlen zsírsavak felszívódása.
Az Omega-3 felszívódás támogatása
Hogyan javíts az Omega-3 felszívodásán?
A kérdés már csak az maradt, mit tehetsz annak érdekében, hogy szuper legyen szervezetedben az Omega-3 felszívódása. Tervezd meg, hogy mikor, milyen formában és minek a kíséretével viszed szervezetedbe napi telítetlen zsírsav szükségleted. A legtöbben arra szoktunk odafigyelni, hogy mely napszakban alkalmazunk egy-egy étrend-kiegészítőt. Nos, el kell szomorítsunk, mert ezzel olyan nagyon sokat nem segítesz a helyzeten.
Kutatások igazolják, hogy az Omega-3 felszívódását leginkább az befolyásolja, hogy mivel veszed be halolajad vagy halolaj kapszulád. Az Omega-3 mellé érdemes enni valami kiadósat és ami a legfontosabb: zsírosat. Igen, jól olvastad, ugyanis a telítetlen zsírsavak felszívódását nagy mértékben támogatják más zsírok. Ezt a tényt több amerikai kutatás is igazolja.
Ha tehát az Omega-3 felszívódás a cél, akkor érdemes a leggazdagabb főétkezéseddel párosítanod a választott készítményt. Ha esetleg refluxod van, akkor semmiképp ne estére időzítsd ezt. Egy kiadós vacsora nem a legjobb barátja a refluxnak, főleg, ha leöblíted egy kis olajjal.
Így tedd könnyebbé szervezeted számára az Omega-3 feldolgozását
Először válassz egy jó minőségű Omega-3 készítményt. Ehhez már segítettünk korábbi cikkünkben. Létezik már előre emulgált étrend kiegészítő is, ami az Omega-3-at könnyen emészthetővé teszi. Ebből egyenesen következik, hogy a gyors emésztés mellett gyors lesz a felszívódás és a hasznosulás is.
Válaszd a Zinzino BalanceOil+ AquaX termékét, amely hatékonysága mellett még számos más előnnyel is rendelkezik. Nincs tőle olajos érzet a szádban fogyasztás után és nem kell aggódnod a halszag és halíz miatt sem.
Tegyél meg mindent az Omega-3 felszívódásáért a leghatékonyabb módon!
Fotók forrása: Freepik és Zinzino