Skip to main content

A sáfrány, vagy ahogyan gyakran nevezik, a „vörös arany”, régóta a fűszerek királynőjének számít. Ez a különleges növény, latin nevén Crocus, nemcsak gyógynövényként, hanem fűszerként is elismert. Egyes fajtái, különösen a Crocus sativus, amelynek bibéje vörösesbarna és aromás illatú, az ételek aranysárga színét adja.

A sáfrány rendkívül értékes fűszer, hiszen az „aranyárút” csak kézi munkával lehet begyűjteni, hogy ne sérüljön a növény. Egyébként is csak 100 grammhoz körülbelül húszezer virágra van szükség.

A sáfrányt már az ókorban is használták

Már az ókorban felismerték gyógyító erejét. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságai mellett kiválóan alkalmazható az emésztőrendszer problémáira is. Az egyiptomiak színezőként, míg a perzsák afrodiziákumként használták. A modern kutatások pedig megerősítik ezen ősi gyógynövény jótékony hatásait. Nemcsak antidepresszánsként, hanem gyulladáscsökkentőként is hatásos. Továbbá, szívbetegségek megelőzésében és a tumorsejtek fejlődésének gátlásában is szerepet játszhat a sáfrány.

Így fogyaszd a sáfrányt

Fontos azonban tudni, hogy a sáfrányból nagy mennyiségben fogyasztva mérgező hatása lehet. Ezért érdemes a megfelelő adagolásra figyelni, vagy olyan készítményt választani, mint a Zinzino Viva, amely garantáltan biztonságos mennyiségű sáfránykivonatot tartalmaz az egészség megőrzéséhez.

Viva+

Hozzászólás