Skip to main content

A demencia világszerte milliókat érint, és az időskor egyik legnagyobb egészségügyi kihívásává vált. A kutatások az utóbbi években egyre inkább arra utalnak, hogy az étrendi tényezők, különösen az Omega-3 zsírsavak hiánya, jelentős szerepet játszhatnak a demencia kialakulásában és lefolyásában.

Mi az Omega-3 zsírsav?

Az Omega-3 zsírsavak esszenciális tápanyagok, melyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára, de az emberi test nem képes előállítani őket, így csak táplálékkal vehetők fel. Az Omega-3 három fő formája az EPA (eikozapentaénsav), DHA (dokozahexaénsav), és ALA (alfa-linolénsav). Az EPA és DHA elsősorban tengeri halakban található, míg az ALA növényi forrásokból származik.

Az Omega-3 zsírsavak szerepe az agyban

Az Omega-3, különösen a DHA, nagy mennyiségben van jelen az agyban, és fontos szerepet játszik az idegsejtek membránjainak szerkezetének és működésének fenntartásában. Ezenkívül a DHA hozzájárul az agysejtek közötti kommunikációhoz és a gyulladások csökkentéséhez, amelyek elősegíthetik az agy egészségét és védhetnek a neurodegeneratív betegségektől, mint a demencia.

Omega-3 hiány és demencia

Számos kutatás szerint az Omega-3 zsírsavak krónikus hiánya összefüggésbe hozható az agyi funkciók romlásával és a demencia kialakulásával. Egy tanulmány szerint azoknál az idős embereknél, akiknél alacsonyabb volt a DHA szintje, nagyobb eséllyel fordult elő Alzheimer-kór és más típusú demencia. Az Omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásukkal segíthetnek megelőzni az agyi gyulladásokat, amelyek az Alzheimer-kórban is szerepet játszanak .

Tudományos kutatások

Egy 2016-os áttekintés, amely az Omega-3 zsírsavak és a kognitív funkciók kapcsolatát vizsgálta, arra az eredményre jutott, hogy az Omega-3 pótlása pozitív hatással lehet az idősek agyi funkcióira, különösen a memóriára és a tanulásra . Egy másik, 2014-es kutatás szerint az Omega-3 zsírsavakat szedő betegek kognitív hanyatlása lassabb volt, mint azoknál, akik nem kaptak Omega-3 kiegészítést .

zinzino demenca omega-3

Az Omega-3 pótlás előnyei

A megfelelő mennyiségű Omega-3 bevitele étrenddel vagy táplálékkiegészítőkkel segíthet a demencia megelőzésében és a már meglévő kognitív problémák kezelésében. A tengeri halak, mint például a lazac, makréla és szardínia, kiváló forrásai az EPA és DHA zsírsavaknak, míg növényi források, mint a lenmag vagy chia mag, ALA-t tartalmaznak.

Az Omega-3 zsírsavak hiánya és a demencia közötti kapcsolat tudományos bizonyítékokon alapul, és az Omega-3 pótlásának fontossága nemcsak a szív- és érrendszeri egészség szempontjából lényeges, hanem az agy egészségének megőrzésében is. A megfelelő Omega-3 bevitel hozzájárulhat az agyi funkciók fenntartásához és csökkentheti a demencia kockázatát.

  1. Schaefer, E.J., Bongard, V., Beiser, A.S., Lamon-Fava, S., Robins, S.J., Au, R., … & Seshadri, S. (2006). Plasma phosphatidylcholine docosahexaenoic acid content and risk of dementia and Alzheimer disease. Archives of Neurology, 63(11), 1545-1550.
  2. Tan, Z.S., Harris, W.S., Beiser, A.S., Au, R., Himali, J.J., Debette, S., … & Seshadri, S. (2012). Red blood cell omega-3 fatty acid levels and markers of accelerated brain aging. Neurology, 78(9), 658-664.
  3. Swanson, D., Block, R., & Mousa, S.A. (2012). Omega-3 fatty acids EPA and DHA: health benefits throughout life. Advances in Nutrition, 3(1), 1-7.

Hozzászólás